Valikko

Pielisjoen linna

kohde 5.

Pielislinna

Pielisjoen linna on toiminut kolmessa tehtävässä vuodesta 1852 alkaen. Linna oli Joensuun ensimmäinen kivirakennus ja se rakennettiin alunperin valtion viljajyvästöksi. Pielisjoen linna sai nykyisen ulkoasunsa vuonna 1929, jolloin suojeluskunta sai tilat käyttöönsä.

Rakennusta hallitsi ensin 70 vuotta kruunun kameraalihallinto, vuosina 1929-70 puolustuslaitos ja vuodesta 1971 siinä on tehty tutkimusta. Jyvästörakennus suunniteltiin Helsingissä senaatin intendenttikonttorissa, jota johtivat maan etevimmät arkkitehdit. Alakerrassa oli aikanaan miehistötila, tykkihalli ja läpiajettava käytävä. Tiloihin on nyt kuitenkin sijoitettu kirjasto-, kokous- ja saunatilat. Kahdessa ylimmässä kerroksessa on toimistotiloja ja tutkijahuoneita. Kolmannessa kerroksessa, entisessä suojeluskunnan piiripäällikön asunnossa, sijaitsee edustava vierashuoneisto.

Vuoden 1925 tienoilla alettiin suunnitella jyvästölle monipuolisempaa käyttöä tilanpuutteen poistamiseksi. Arkkitehti Ole Gripenberg kiteytti suunnitelmansa piirustuksiksi, jotka puolustusministeri Jalo Lahdensuo vahvisti toukokuun 28. päivänä 1928. Työ valmistui 1929 ja talo vihittiin Pielisjoen linnaksi. Tilat peruskorjattiin 1960-luvun lopussa, sotilaspiirin muutettua niistä lääninhallinnon tiloihin. Tuolloin tarkkoja suunnitelmia ei varojen puutteessa voitu noudattaa, mutta nyt tehdyssä remontissa niitä on pyritty noudattamaan mahdollisimman tarkasti.

Vuonna 1967 Pielisjoen linnan 40-vuotinen tehtävä maanpuolustustyön tukikohtana päättyi, kun Joensuun sotilaspiirin esikunta sai uudet tilat Joensuun lääninvirastotalossa. Rakennus pysyi toistaiseksi puolustusministeriön hallussa, mutta sen tilat joutuivat muuhun tilapäiskäyttöön. Pielisjoen linna toimii nykyään Karjalan tutkimuslaitoksena.

Pielislinna


Lähteet:
Joensuun Kaupungin historia .I
Joensuun sotilaspiiri pohjoiskarjalaisen maanpuolustusperinteen jatkajana.
Kulttuuri- ja rakennushistorialliset suojeluskohteet.
Pohjois-Karjalan historia III 1722-1809.

Etusivu | Info | Kartta |Tekijät | Sivun alkuun