JOENSUULAISET

Lotat Joensuussa

kuva

Lotta-Svärd-yhdistys perustettiin maaliskuun 22.-23. päivinä vuonna 1921. Lotta-Svärd koostui naisista, jotka auttoivat voitaviensa mukaan rintamalla, esimerkiksi muonitus-, ilmavalvonta- ja lääkintätehtävissä. Lotta-Svärdiin pystyi liittymään täytettyään 17 vuotta, mutta nuoremmatkin tytöt saattoivat auttaa liittymällä pikkulottiin.
Joensuussa toimi lottien paikallisosasto, jossa eri jaostoissa toimi vuosittain yli 300 naista.

Koulutuksesta "Joensuun" paikallisosasto huolehti osallistumalla Keskusjohtokunnan järjestämmille eri jaostojen kursseille Tuusulassa 6 kk, lääkintäkursseille, piirikursseille omalla paikkakunnalla sekä Värtsilässä neuvottelupäiville ja iltakursseille.

Lotat kartuttivat varojaan "vilkkaalla" toiminnalla kaupungissamme järjestämällä erilaisia tilaisuuksia joita yleisö oli vuosien varrella tottunut odottamaan. Näistä mainittavimpia olivat myyjäiset, joita järjestettiin 3 kertaa vuodessa. Vappua vietettiin kahvikonserttien ja teatterinäytösten kera, ja arpajaisiakin järjestettiin. Vuonna 1938 lotat pitivät ruoka- ja kahvitarjoilun maatalousnäyttelyn yhteydessä -hyvin tuloksin. Hyvänä tulonlähteenä oli myös lottakahvila, joka perustettiin kaupunkiimme vuonna 1939 paikallisosaston toimesta. Se avasi ovensa 26 päivänä syyskuuta.

Lottajaostot

Lääkintäjaosto: Hoiti lääkintäalan asiat ja haavoittuneet
Muonitusjaosto: Muonitti sk. tilaisuudet. Lukemattomien muiden tilaisuuksien ruoka-ja kahvitarjoilut olivat muonittajien järjestämiä.
Varustusjaosto: Ohjasi lottia varusteiden hankkimisessa sekä huolehti sk:n varusteista.
Keräys-ja kansliajaosto: Järjesti erilaisissa tilaisuuksissa ohjelmaa. Kuppasivat julkaisuja ja merkkejä. Myi jääkärimerkkejä, valokukkia ja eri yhdistysten arpoja. Jakoivat Lotta-Svärd lehteä, Joulu-Lottaa ja Jääkäri-invalidilehteä.

Muuta lottatoimintaa

Ompeluillat (joka vuosi)
Kokouksia (tarpeen vaatiessa)
Kutsuiltoja sk:n kannattajajäsenille
S.V.U.L:n voimistelujuhlat v. 1934
Lottapäivät (Jyväskylä v. 1931 Sortavala v. 1933 )

Lottien tekemät avustukset

Lahjoituksena lotat antoivat sk:lle kymmenen vuoden aikana rahassa jopa 30 000 mk, sekä lisäksi he avustivat antamalla ruokaa. Pienemmän rahasumman muodossa lotat avustivat Rintamamiesyhdistystä, Pohjois-Karjalan invalideja, ja lisäksi annettiin vielä muonaa ja vaatteita. Samoin muistettiin joulupaketeilla sotilaita ja rintamamiehiä. Vapaussodassa tärkein avustuskohde oli invalidit ja kaatuneiden omaiset. Sankarivainajia muistettiin itsenäisyyspäivänä, 6 pv. joulukuuta ja vapaussodan päättymisen muistopäivänä 16 pv. toukokuuta kunniakäynneillä haudoilla, jonka jälkeen tarjottiin vapaat kahvit sk:laisille ja lotille. Paikallisosaston toiminta syksyn 1939 aikana, jolloin koettelemuksen päivät olivat kovimmat, ansaitsee tulla erikseen mainituksi.

Joensuussa lotat palvelivat mm. Joensuun asemalla evakkokuljetusten aikana, hoitivat kansakoululle majoitettujen siirtolaisten majoituksen, toimivat ilmasuojelukeskuksessa sekä toimivat evakuointioppaassa. Lotille oli annettu määräys, jonka mukaan he myös tarvittaessa vartioisivat asunnottomiksi jääneiden omaisuutta, avustaisivat asunnottomiksi jääneiden henkilöiden majoituksessa ja muonituksessa, toimisivat suoritushenkilöinä evakuoinnin sattuessa sekä osallistuisivat vartiopalvelukseen yöaikana.

Vuonna 1915 syntynyt Helli Kontturi

Helli Kontturi toimi lottana talvisodan aikana, 21-vuotiaana. Hän palveli Lahdenpohjassa sotilaskodissa. Työssään hän huolehti kahvituksesta ja tiskauksesta. Rintamalla hän ei kuitenkaan koskaan ollut. Sota-ajasta hänelle on jäänyt paljon positiivisia muistoja, mm. mukavista ystävistä ja iltaisin rintamalta huonossa kunnossa palanneista sotilaista. Hän kertoo, että työ lottana oli erittäin mielenkiintoista. Palvellessaan lottana Helli oli jo naimisissa ja asui aviomiehensä kanssa heidän omassa kodissaan.

Tekijät: Mika Korhonen, 8B
Elina Kolehmainen, 8B
Anne Aaltonen, 8D
Johanna Mäkihonko, 8D
Jaana Leskinen, 8D
Lähteet:Joensuun kaupungin historia, s. 240-251
Pohjois-Karjalan kenttälotta (kaksi lehteä PK:n maakuntakirjastossa)


1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18