ELINKEINOT

Iivari Mononen - kestopylvästä maailmalle

kuva

Suomessa ja ympäri maailmaa valmistetaan päätuotteiden ohella sähkö- ,puhelin- ja valaisinpylväitä. Päätuotteita ovat kyllästämättömät ja kyllästetyt pylväät. Niiden lisäksi valmistetaan rautatiepölkkyjä ja aitatolppia. Näitä valmistetaan mm. Iivari Monosen tytäryhtiössä Höljäkkä OY :ssä.

Kyllästämisellä tarkoitetaan puun käsittelemistä painekammiossa puunsuoja-aineella siten, että puun suoja-aine tunkeutuu pintapuun läpi aina sydänpuuhun asti. Näin puusta tulee kestävä lahoamista ja tuhohyönteisiä vastaan. Puu kyllästetään joko suolapainekäsittelyllä tai kreosootilla, joka on kivihiiliterva pohjainen öljy. Suomessa valmistetaan suolakyllästettyjä puupylväitä, jotka ovat vihertäviä. Tummat lähes mustat kreosoottipuut menevät vientiin.

Suomalaisista pylväistä viedään 85% ulkomaille, esimerkiksi: ensin sisämaasta junalla rannikolle ja sieltä laivoilla ympäri maailmaa. Kotimaan asiakkaille puupylväät viedään usein kuorma-autoilla, joitten tilavuus on keskimäärin 40 kuutiometriä. Laivat, joiden tilavuus on monta kertaa kuorma-autoa suurempi, vie esim. kreosoottipylväitä Lähi-Itään kuten taas jotkin Euroopan maat eivät halua kyllästämätöntä puuta. Nämä puut he kyllästävät, ja jopa joskus sorvaavat itse.

Nepenmäen koulun 6.a-luokan oppilaat Joona Turunen ja Tapio Virrantalo haastattelivat metsäkoneen kuljettajaa. Kuvat Juhani Sutinen.1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24