ELINKEINOT

KARJALAINEN MAAKUNTA- JA UUTISLEHTENÄ

kuva

Karjalaisen tärkeä valtakunnallinen uutislähde on Suomen Tietotoimisto, mutta pääosan lehdestä täyttävät Karjalaisen omien toimittajien artikkelit ja uutiset omasta maakunnasta. Lehti on aina siellä, missä tapahtuu jotakin. Myös itsestään tai kaveristaan voi lähettää juttuehdotuksen Karjalaiselle. Kun lukijan lähettämä juttu sisältää yleisesti kiinnostavaa asiaa, on selkeä ja ajankohtainen, sekä sisältää mielellään alueellista aineistoa, se pääsee yleensä lehden sivuille. Juttu ei tietenkään saa sisältää toista henkilökohtaisesti loukkaavia asioita. Jos haluaa jutun esim. itsestään lehteen on otettava yhteys uutispäällikköön tai aiheesta riippuen jonkin osaston (kulttuuri, talous, urheilu, nuoriso yms.) toimittajaan, joka harkitsee esitystä.

Vaaraa siitä, että jutut loppuisivat, ei ole, sillä jos uutisia ei itsestään synny, toimittajat pystyvät onneksi tekemään niitä. Ulkomaan uutiset tulevat joko STT:n kautta kansainvälisiltä uutistoimistoilta tai omien toimittajien tekeminä ja avustajien lähettäminä.

Vanha Karjalainen ja Via Nova
Ensimmäinen Karjalatar ja tämänaamuinen Karjalainen eroavat toiminnaltaan ja ulkoasultaan kuin yö ja päivä. Vielä 30 vuotta sitten käsiteltiin sanomalehden teossa raskaita metallivalupalstoja ja irtokirjakkeita eikä toimitusten tekniikkakaan ollut läheskään sillä tasolla, jolla se on nyt. Suomen Tietotoimistolta otettiin valikoidut uutiset sanelukoneeseen ja kuvien siirto oli sitäkin työläämpää. Nyt lehti on line-tilassa STT:n kanssa kaiken aikaa ja kuvat siirtyvät digitaalisesti kaikkialta maailmasta hetkessä myös Karjalaisen kuvaamoon.

Aatto Jääskeläinen on sitä mieltä, että Via Nova-hanke on erittäin mielenkiintoinen. Se lähentää oppilaita haastattelujen ja aineiston työstön kautta normaaliin työelämään ja saa heidät kiinnostumaan myös tiedon hankinnasta internetistä. Entä onko päätoimittaja tyytyväinen Karjalaiseen? Hän sanoo: "Kun lehden ulkoasu-uudistus ja uusi osastojako on juuri toteutettu, voisi tietenkin hetken olla tyytyväinen Karjalaiseen, mutta sanomalehden tekeminen on jatkuvaa ajan seuraamista ja uusien haasteiden vastaanottamista. Päätoimittajan tyytyväisyys on riippuvainen siitä, kuinka tyytyväinen Karjalaisen lukija on lehteen."

Nepenmäen koulun 5a-luokan oppilaat Armi Romppanen ja Saara Pihlman haastattelivat syksyllä 1998 Karjalaisen päätoimittaja Aatto Jääskeläistä.
Valokuvat: Karjalainen ja Raimo Vänskä.1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24