JOENSUULAISET

Lapsuuteni Niinivaaralla - V. Olavi Mäntylän haastattelu osa3

kuva

Millaiset tiet olivat Niinivaaralla? Nykyinen Niinivaaratie oli olemassa ja sitä nimitettiin vanhoissa kauppakirjoissa Muloon meneväksi tieksi. Itärinteellä, missä oli asutusta, oli kujasia, joita ei talvella aurattu eikä muutenkaan hoidettu. Kaikki tiet olivat sorapintaisia, kapeampia kuin nyt, eikä jalkakäytäviä ollut. Katuvaloja ja vesijohtoja ei myöskään ollut Niinivaaralla.

Millainen oli ensimmäinen autonne? Kun tulimme Joensuuhun vuonna 1930, olessani 2-vuotias, isälläni oli vakuutusyhtiö Turvan auto. Semmoinen kantti kertaa kantti Ford. Ensimmäisen Skoda-merkkisen autoni ostin vuonna 1954.

Osallistuitteko sotaan ja miten? Kun talvisota syttyi, olin lyseon 1.luokalla eli 11-vuotias. Jo ennen varsinaisen sodan syttymistä, rupesimme rakentamaan meijerin metsään väestönsuojaa. Jotkut nauroivat meille, kun kaivoimme, mutta sodan sytyttyä naurajat tulivat sinne ensimmäisinä suojaan. Meillä oli Niinivaaran lähes ainoa puhelin ja meille tuli aina ilmoitus hälyytyksestä. Sain tehtäväksi lähteä juoksemaan katuja edestakaisin. Puhalsin vapaapalokunnanlta saamaani torveen ja sillä tavalla hälyytin ihmiset etsimään turvaa metsistä, ojista ja heinäladoista. Talvisodan aikana olin vartiossa neljäkin tuntia yöllä Siion kirkon paikalla olleessa saunarakennuksessa, vaikka olin vasta 11-vuotias. Olin myös rakentamassa väestönsuojaa Niinivaaralle Pälkjärvenkadun päähän, ja sain palkkaa 4,5 markkaa tunnilta. Aluksi minulle ei aiottu maksaa, koska olin niin nuori, mutta kun kaivoin ahkerasti jäistä maata, vanhemmat miehet vaativat palkan minullekin.

Miten nuoriso on muuttunut ? Koska maailma on muuttunut , on nuorisokin. Nykynuorisolla on parempi ja pitempi koulutus. Saa oppia enemmän kieliä ja pääsee matkustelemaan, ja siten oppia muista maista sekä hyvää että huonoa. Kaikki mikä on muuttunut ei tietenkään ole hyvää. Esimerkiksi nuorison tekemät seinäpiirrokset radan varsilla eivät hyviltä näytä. Siirrymme katselemaan maisemia Nepenmäen kallioille.

Miltä Nepenmäki näytti Teidän lapsuudessanne? Tämä oli erinomainen mäenlaskupaikka lapsille. Kilpahiihtoladut, jotka veivät Vestin kallioille saakka, kulkivat mäen kautta. Sotien jälkeen tähän rakennettiin oikea hyppyrimäki, jossa pidettiin koululiikuntaliiton valtakunnalliset kilpailut. Puita ja pensaikkoa ei tässä ollut niin paljon kuin nyt. Myös Terveydenhoito-oppilaitos on laajentunut mäelle päin. Mäen lähellä oli omakotitalo, jossa on ollut kulkutautisairaala. Koulun paikalla oli lehmälaidun. Yläpuolisessa metsikössä oli lähde, josta lehmät kävivät juomassa vettä. Lähdehän siellä on vieläkin ja sieltä valuu vettä koulunkin tontille.

Tekijät: Ilkka Nyholm, Ari Mielonen ja Niko Väistö, Nepe 5B.1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18