JOENSUULAISET

Lapsuuteni Niinivaaralla - V. Olavi Mäntylän haastattelu osa2

kuva

Mitä tässä kirkon mäellä oli teidän lapsuudessanne? Vanha vesitorni tässä on ollut kauan. Vesi tuli Soldanin lammen (Varaslammen) päästä. Siinä oli koko Joensuun kaupungin vedet. Sieltä vesi pumpattiin tänne säiliöön ja tästä se meni paineella kaupunkiin. Tässä oli myös isoja petäjiä.

Vuonna 1937 oli maakuntajuhlat. Silloin tähän vesitornin päälle rakennettiin näkötorni, ja tälle mäelle johtavat portaat. Se korkea torni on nyt purettu. Siitä tornista silloinen tasavallan presidentti Kyösti Kallio kävi ihailemassa Joensuun kaupungin näkymiä.

Sodan syttyessä tänne mäelle tuotiin ilmatorjuntapatteri. Silloin kaadettiin yhtenä päivänä kaikki puut pois ja jäljelle jäi paljas mäki.

Talvisodan aikana tornissa oli ensin konekivääri, jolla koetettiin ampua venäläisiä lentokoneita. Näkötorni oli naamioitu suureksi kuuseksi. Kun konekivääri vietiin pois, tähän mäelle tuotiin ilmantorjuntapatteri. Siellä oli aina vartiointi ja vartijat ilmoittivat, jos vihollisen koneita tuli näkyviin.

Hiihtokilpailuladut kulkivat tämän mäen kautta. Tämä oli myös lasten leikki – ja mäenlaskupaikkana. Paljasta kalliota tässä oli myöskin. Ympärillä oli tiheää lepikkoa ja vatukkoa. Siellä kulki polkuja ja vattuja sieltä kesällä kerättiin.

Pielisensuun kirkko tälle mäelle valmistui v. 1960, ja samoihin aikoihin rakennettiin nykyinen Niinivaaran yläasteen ja lukion koulu.

Niinivaaran itärinteen omakotitaloista osa on rakennettu 1920-30- luvuilla ja loput rintamamiestontit sodan jälkeen 1940-50- luvuilla. Niinivaarantien varressa oli Pielisensuun suojeluskunnantalo Ollinlinna, jossa pidettiin pyhäkoulua, juhlia ja tanssiaisia. Kerros- ja rivitalot on rakennettu myöhemmin. Asutusta on myös tiivistetty jakamalla isoja tontteja pienemmiksi.

Nykyisen vesitornin mäellä sijaitsi Joensuun ja ympäristön osuusmeijeri.

Vuoteen 1954 saakka Joensuun kaupungin ja Pielisensuuun kunnan välinen raja oli Niinivaarantiessä ja Rinnekadussa. Penttilä, Vehkalahti ja Mäntylä olivat Pielisensuuta, mutta Nepenmäki oli Joensuuta.

Millainen sairaala oli 50 vuotta sitten? Niinivaaralla ei ollut silloin sairaalaa. Nykyisen sairaalan paikalla oli lehmilaidun. Lääninsairaala ja puurakenteinen kaupunginsairaala oli keskikaupungilla. Nepenmäellä nykyisen koulun lähellä on joskus ollut kulkutautisairaala, joka oli omakotitalon kokoinen. Keskussairaala valmistui v.1953. Se oli Suomen ensimmäinen keskussairaala.1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18