JOENSUULAISET

Lapsuuteni Niinivaaralla - V. Olavi Mäntylän haastattelu osa1

kuva

Samalla mäellä kuin Pielisensuun kirkko, on myös vanha vesitorni. Kiipesimme sen päälle katselemaan ympärillä avautuvaa Niinivaaraa. Oppaamme meillä oli kunnallisneuvos V. Olavi Mäntylä.

Kuinka kauan olette asunut Niinivaaralla? Olen asunut täällä 66 vuotta. Olen syntynyt Itä-Hämeessä Sysmässä ja tullut kaksivuotiaana Joensuuhun. Vuonna 1932 vanhempani rakensivat omakotitalon tänne Niinivaaralle Helylänkadulle. 60-luvulla muutimme Niinivaarantien varteen asumaan.

Mitä leikkejä leikitte ja mitä harrastitte lapsena ja nuorena? Elämä oli erilaista siihen aikaan ja niinpä meillä lapsilla leikitkin olivat erilaisia. Urheilua harrastimme paljon. Hiihdimme talvella ja juoksimme kesällä. Tikkamäen aho oli keväällä aikaisin sula ja siinä pelasimme jalkapalloa. Siinä oli myös hiihtokilpailujen lähtöpaikat ja keväällä juostiin maastojuoksua. Niinivaaran tiellä oli hyvin vähän liikennettä. Kokosimme ison joukon lapsia, panimme kymmenkunta potkuria peräkkäin roikaksi ja laskettelimme mäen alas tietä pitkin. Alhaalla oli Oivan mutka nykyisen Tekun kohdalla, mutta pitkät mäet siitä sai.

Missä olette käyneet koulua? Aloitin kansakoulun Hukanhaudan koulussa, ja olin siellä kaksi vuotta. Sitten rakennettiin Niinivaaralle oma kansakoulu. Sinä syksynä kun talvisota syttyi, olin 11-vuotias ja Joensuun lyseon ensimmäisellä luokalla. Yhden vuoden olin myös Värtsilän keskikoulussa. Muuten kävin Joensuun lyseota. Jyväskylän kasvatusoppillisessa korkeakoulussa suoritin kansakoulun opettajan tutkinnon.1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18