JOENSUULAISET

Opiskelijasta parturi-kampaajaksi

kuva

Tämän artikkelin kirjoittivat Nepenmäen ala-asteen opiskelijat Heidi Haavistola ja Anu Koljonen ja meitä auttoi opiskelija Elina Rytkönen. Kävimme haastattelemassa Joensuun oppimiskeskuksessa Peltolassa parturi-kampaajan linjan opiskelijoita ja opettajaa. Meitä kiinnosti tämä linja, koska mistä sitä koskaan tietää vaikka me itse menisimme sinne opiskelemaan.

Opiskelija Minna Rautio kertoo, että silloin, kun hän tuli opiskelemaan, ei ollut mitään pääsykokeita. Nyt aloittaneilla oli ryhmäkeskustelu ja heiltä testattiin kädentaitoja, he tekivät jonkunlaisen kampauksen. Hakijoita on paljon mutta sisään otetaan vain vähän, 19 maksimissaan luokalleen. Silloin, kun Minna haki kouluun, vain 25% pääsi opiskelemaan. Opettaja Riitta sanoo, että hakijoita on suositulle linjalle paljon. Keväällä oli ensimmäisen kerran pääsykokeet. Se oli kirjallinen kolmiosainen koe mutta se voi vaihdella vuosittain.

Minna sanoo, että heidän opiskelunsa on kurssimuotoista, heillä on kaksi päivää viikossa työpäiviä. He ovat käyneet lukuaineet muun muassa englannin, matematiikan ja äidinkielen jo ensimmäisenä ja toisena vuonna. Kolmantena vuonna painotetaan ammattiaineisiin, käsitellään värit ja permanentit.

Käytännön työharjoittelu, kaikki kampaukset ja leikkaukset, aloitetaan harjoittelupäillä, jotka opiskelijat ostavat kouluun tullessaan. Harjoittelu aloitetaan miesten perusleikkauksella. Seuraavaksi tehdään kampauksia yli metrin mittaisiin hiuksiin. Harjoitellaan kaikenlaisia kampauksia: nutturakampauksia, hääkampauksia ja juhlakampauksia. Harjoituspäät ovat varastossa, josta ne haetaan tunnin alussa, pestään ja rullataan.

Kun opiskelijat pääsevät asiakastyöhön, niin he tekevät sen tarkkaavaisesti. Minna sanoo, että asiakkaat varaavat ajan kaksi viikkoa aiemmin, heille tulee vähän naispuolisia asiakkaita suoraan ovesta. Heille tulee aika paljon tuttuja asiakkaita ja he tietävät jo nimen perusteella mitä väriä hänelle laitetaan. Asiakkaan kanssa keskustellaan mitä hänelle laitetaan.

Aika paljon uusia asiakkaita tulee tuttavien kautta. Moni kiinnostuu siksi, koska heillä on halvemmat hinnat. Monikaan parturi ei ole seitsemään asti auki, mutta oppimiskeskuksessa on muutama päivä viikossa seitsemään asti auki. Heille pääsee jo aamukahdeksalta palveltavaksi.

Haastattelu oli mielenkiintoinen. Me menemme sinne muutaman viikon päästä parturiin ja Anu pääsee koekaniiniksi, koska yhdellä opiskelijalla ei ole kokemusta lyhyistä hiuksista.1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18